Jagt og fiskemesse på Bösjö kloster

Af: Maria Thielke Hansen

Igen i år blev der afholdt stor jagt- og fiskemesse på Bosjökloster, midt i Skåne. Messen fandt i år sted den 29.-30. august.

Messen er sædvanligvis et populært mål for danske jægere og lystfiskere og ikke mindst deres familier. Der er mere end 200 udstillere der deltager. Der er alt hvad hjertet begærer af jagtudstyr, fiskeudstyr, tilbehør til hunde, hundetrailere, fiskestænger og forskelligt mad lavet af forskelligt vildtkød. Der er også en stor repræsentation af forskellige jagthunderacer - nok mest racer, der er udbredt i Sverige og Norge.

Det var, flere steder, muligt for både børn og voksne, at prøve utallige former for skydning i den store slotspark. Der kunne rundt omkring smages lækre vildtretter. Anden god mad og drikke kunne købes mange steder på messen.

På plænerne var der hver dag opvisninger og konkurrencer med blandt andet skydning og jagthunde.

Fiskeentusiasterne kunne fiske i Ringsjön fra en højteknologisk båd eller se på kasteteknik på land, mens børnene kunne deltage i forskellige fiskekonkurrencer med garanti for præmie.

Udstillerne var pladseret i selve klosterets bygninger, rundt om i parken og i telte. Der var høj solskin og masser af mennesker.

Læs messens avis her, og læs meget mere om alle aktiviteterne og se flotte billeder.

Hund og vildsvinejagt - hvor træner man?

I messeavisen er der blandt andet en spændende artikel om danske Lars Schepler som er skytte i Sverige. Han demonstrerede på messen, hvordan hans hunde arbejder med levende vildsvin.

Der slippes én hund ind af gangen, og træningsmetoden går i bund og grund ud på, at hundene skal trykke vildsvinene og gøre sin fører opmærksom på, at der er "fangst".

Lars Schepler fra Mamima Jakt Östergötingen, viste i indhegningen på messen, et eksempel på, hvordan en træningsseance kan være, når hunden skal lære at arbejde med vildsvin. Under opvisningen kom der, tre hunderacer ind - én af gangen, så man kunne se deres forskellige raceegenskaber/tilgang til hvordan de arbejder. Man valgte dog at stoppe opvisningen lidt før tid, da vildsvinene blev stresset.

Dejligt at se der blev taget hensyn til dyrenes velfærd trods nysgerrige tilskuere.

Mamina Jakt, hvor Lars Schepler hører til, er Sveriges første anlæg til at træne "vildsvinhunde". Området og træningsmetoden er godkendt af det Svenske Jægerforbund og Svensk Kennelklub. Anlæggene er fra to til seks hektar fordelt på i alt ni terræner.

Terrænerne er så virkelighedstro som muligt. I anlæggene er der aldrig mere end to vildsvin af gangen. Der lægges vægt på, at tage hensyn til hundens potentielle erfaring, alder og mentale modenhed.

Her ses en video fra en træningssituation på træningsområdet i Östergötingen. Her kan du også høre mere om grundprincipperne i træningen.

Det vi så på messen, var blot en lille flig af mange års træning.

Trick skydning så det bragede!

Der var super underholdning af Jocke Smålännings trickskytteshow. Hvidkål, lerduer, og golfbolde fløj til højre og venstre og så det bragede. Det skal lige siges, at retningen tingene fløj i ikke var tilfældigt. Han orienterede selvfølgelig publikum inden skydningen, om golfbolden blev skudt til højre eller venstre.

Her kan du høre Jocke fortælle lidt om, hvordan han træner og nogle om nogle principper bag skydningen.

 

Danmark repræsenteret ved Foreningen Midtsjælland jagthornblæsere.

Foreningen Midtsjælland jagthornblæsere deltog i årets jagtmesse. I deres flotte uniformer og med deres vellydende jagthorn, bidrog de til en højtidelig stemning.

Foreningens formand Jesper Carlsen og jeg fik en god snak om deres foreningsliv og deres indtryk fra messen.

 

I var med på Jagtmessen her på Bösjö kloster, hvordan fandt I på det?

Jeg mener, jeg mødte Thord Bonde i 2009' på Lindholm gods, det ligger i Gevninge, lidt uden for Roskilde mod Holbæk, hvor jeg har kommet og blæst horn og apporteret med mine Engelske Labradorer siden 1999.

Thord spurgte mig, om vi ville være interesseret i at komme til Jagt og Fiskeri messe på Bosjøkloster for at blæse, og det har vi så gjort siden.

Hvad er grunden til at I tager rundt og spiller?

I Midtsjællands jagthornsblæsere's vedtægter står der bl.a: Foreningens formål er at udbrede og fremme interessen for jagthornsblæsning og motivere yngre som ældre jagthornsblæsere til at dygtiggøre sig, og dermed skabe så stor bredde som muligt. Ud over dette, gør vi det også fordi, vi synes, det er sjovt. Det er samtidigt også vores store passion. Vi er alle jægere, men har da også haft medlemmer som ikke er det.

Hvordan oplever I at blive taget imod af "publikum"

De tager pænt imod os, mange kommer gerne hen og snakker med os, efter vi har spillet. Man lærer mange nye mennesker at kende på den måde.

Hvornår, og af hvem, blev foreningen midtsjællands jagthornblæsere stiftet

Vi blev stiftet i 2009, mange af os havde lært hinanden at kende igennem jagt, men også ved den årlige dueligheds prøve.

Dueligheds prøven er Danmarks jægerforbund i jagthorn, der afholder det i de respektive kredse. Der kan man komme til at spille solo og i grupper. Der er 2 prof dommere der bedømmer node rigtighed, klang og intonation. Vi var omkring 8 der stiftede gruppen, der er kommet en del nye til, så vi i dag er 12. Vi vil meget gerne være flere.

Hvor ofte træner I?

Vi træner 1 gang om ugen, på Dåstrup skole, ved Viby Sj. Vores lærer er prof musiker. Man skal selv træne hjemme, for at få ambrosyre - altså noget man får, jo mere man spiller. Man kan nemlig godt blive træt i læberne.

Hvordan kommer man med i foreningen - skal man kunne spille i forvejen?

De nye vi har i gruppen, har startet med at øve 1/2 t før os øvede kom. Efter 1 år er de så begyndt sammen med os, i det omfang de kunne. Man behøves ikke at kunne blæse i forvejen, men der er mange der springer fra, for det er sværere end man tror. For at blive en god horn blæser, skal der meget vilje og tålmodighed til.

I deltager i nogle konkurrencer - hvor? og hvordan konkurreres der?

Vi deltager som tidligere nævnt i Danmarks jægerforbunds dueligheds prøver og forbundsmesterskabet, som er det uofficielle Dk' mester skab. Det bliver holdt skiftevis 2 gange i Jylland, 1 gang på Fyn og 1 gang på Sjælland, 1 gang om året, typisk i Maj måned. 4 prof dommere dømmer til dette arrangement, der tager det meste af dagen.

Hvordan startede blæser traditionen?

Der er en del uenighed, om hvornår det hele startede, men for at gøre en lang historie meget kort, var det tyskerne der startede med at lave de første horn i metal, omkring 1600. I 1680 udviklede Frankrig, England og Tuskland, det man i dag kender som Parforcehorn, det store horn.

De små horn Fyrst Pless fik i 1800 tallet deres store betydning, da de blev brugt militært, til at kommunikere. Tyskerne har efterfølgende skrevet mange marcher og signaler, de har nemlig langt større tradition, end vi har i DK. Jeg har selv været med til de Nordtyske mesterskaber, og der er vel omkring 5-600 blæsere på sådan en dag.

Dansk jægerforbund har åbnet op for, at man kan komponere nye musikstykker til jagthorn. Hvordan udbreder man sådan en melodi, så den bliver kendt?

Man har vel egentlig altid kunne komponere sine egne signaler, for efterfølgende at spille dem til duelighedsprøven eller forbundsmesterskabet. De mest kendte i DK er Per Iversen og Torben Dujak. Sommerbukken kom til Tyskland, da jeg spillede den solo engang til de Nordtyske mesterskaber. De havde i hvert fald ikke hørt den før.

 

Du er medlem af RJK. Er du aktiv jæger?

Jeg er jæger, jeg har en meget fleksibel kone, for det skal man have, men hun er også vokset op i en jæger familie, hvor hendes far og farbrødre og 3 brødre er aktive jægere. Hun synes også, det er meget spændende med hunde arbejdet, jeg har også, ud over labradorer, gravhunde. Hun har fået 1 gravhund, da vi sidst havde hvalpe. De bliver, så tit det er muligt, brugt på gravjagt. Hun skal også snart have en labrador, men skyde vil hun ikke, hun synes bare det er sjovt at arbejde med dem.

JA... sådan gik den jagtmesse.

Det kan kun anbefales at deltage, der er mange spændende ting og gode mennesker J Husk! Der kan hentes store rabatter på entré billetten, hvis man udnytter sin BroBizz fordele - det glemte jeg!